Birmingham Üniversitesi araştırmacıları BitTorrent sitelerinin 3 yıldan beri telif hakkı icra makamları, güvenlik firmaları ve resmi araştırma laboratuvarları tarafından izlendiğini, torrent indiren herkesin IP adresinin kaydedildiğini, tespit için kendi kurdukları sahte bir korsan sunucunun çok kısa bir süre içinde takibe alınmasıyla keşfettiler.
BitTorrent, yüklenen bir dijital medya dosyasını birçok parçaya bölüp, etrafındaki işbirliği halinde olduğu sunucular sürüsüne başkalarının indirmesini kolaylaştırmak için dağıtan bir veri dağıtım protokolüdür. İşte Birmingham Üniversitesi araştırmacıları da BitTorrent'in dağıtım ağına sahte bir korsan sunucu ekleyerek çok ilginç verilere ulaşmış.
© Yasuhide Fumoto/Getty Images
Sahte korsan sunucu BitTorrent'in ağına dahil olduktan çok kısa bir süre sonra telif hakkı otoriteleri, güvenlik firmaları ve resmi araştırma laboratuvarlarına ait dosya paylaşım gözetleme mekanizmalarının devreye girdiği görülmüş. Araştırmacılar 2 yıl boyunca 36 gün için 421 iz sürücü boyunca 1,033 eş sunucunun faaliyetlerinden çıkan 150 GB'lık BitTorrent trafik verisini inceleyerek takip mekanizmasını çözmüşler.
Araştırmacılar kendi sunucuları üzerinden dosya indirmeye başlayanların, indirmenin başladığı ilk 3 saat içinde bu dosya paylaşım takibi mekanizmaları tarafından IP bazlı izlenmeye başladığını gözlemlemiş.
Araştırmacılar bu gözetmele mekanizmalarının şu an için sadece en popüler ilk 100 medya paylaşımını takip ettiklerini ve dosya indiren bütün IP'leri sektirmeden logladıklarını keşfetmişler. Büyük bir ihtimal belli bir süre sonra toplanan IP'lere dünya genelinde mümkün olan her yerde toplu davalar açılacağı düşünülüyor.
Artık korsan film, müzik, oyun veya program indirmenin neredeyse mümkün olmadığı bir döneme giriyoruz. Bireylerin korsan dosya indirirken, ileride bir zaman birden çok dava ile boğuşabilecekleri ihtimalini her zaman göz önünde bulundurmalarında fayda var.