Sevgili Arkadaşlar;
Elinizdeki harddiskler çeşitli nednlerden dolayı bilgisayar tarafından görmüyor veya tanınmıyor olabilir. Bunun birçok nedeni olabilir. Ben sizlere HDD bilgisayara bağladınız BİOS veya Bilgisayarım-Yönet bölümlerinde gözüküyor. Fakat bir türlü içindeki bilgileri kurtaramıyoruz. Bunun çözümünü kendi deneyimlerimle anlatmaya çalışacağım.
Problem : Bilgisayar HDD görüyor. Fakat içindeki bilgilere ulaşamıyoruz.
Çözümü : Dosyalarınız RAW formatına dönüşmüş olabilir. Bunun için aşağıdaki bilgilendirme ve çözüm aşamalarını izleyebilirsiniz.
Öncelikle RAW Nedir ve Nasıl RAW fotmatına dönüşüyor? sorusuna cevap vermeye çalışayım.
RAW, dijital fotoğraf makinelerinde filmin karşılığı olan sensör üzerine düşen görüntü dijital işlemci tarafından sayısal verilere dönüştürülüp fotoğraf haline getirilir. Çekim sırasında belli işlemlerden geçen ham görüntü genelde JPEG bazen de TIFF formatına dönüştürülür. Kısacası bir resim formatıdır. Pkei nasıl oluyor da döşüyor derseniz bende şu şekilde cevap vermeye çalışayım.
Genellikle HDDlerin RAW formatına dönüşmesinde en büyük etken bilgisayarınızı normalden farklı biçimde kapatmanız ve HDD üzerinde kalıcı kalıp bozukluklarına yol açmanızdır. Buda sizin HDDnizde partisyon tablolarının çökmesine yol açtığından Hdd niz RAW formatına dönüşmektedir. Bilgisayarı “Bilgisayarı kapat” düğmesine basarak kapatmadığınız sürece hatalar alırsınız. Bilgisayarınıza değer verin ve düzgün kapatıp açın.
Peki HDD RAW olduğunu Nasıl Anlarız?
Bilgisayarım simgesine sağ tıklayın -> Yönet‘e basın. Karşınıza gelen menüde sol kısımda Disk yönetimine basın ve biraz bekleyin. Bilgisayarınıza takılı tüm hdd’leri listeleyecek ve orada sizin harddisk’inizi NTFS yada FAT32 değilde RAW olarak gösteriyorsa aşağıdaki adımları izleyerek RAW formatını FAT32 veya NTFS formatına çevirebilirsiniz.
1. Adım : Disk Yönetimi kısmından RAW uzantılı harddiskinizi seçin.
2. Adım : Sağ tıklayıp biçimlendire basın ve içindeki tüm verileri silin. (korkmayın verileriniz bellekte kalıyor ama üzerine birşey yazmayın.)
3. Adım : Tamamen silecek ve Bilgisayarıma tıkladığınızda artık gösterecektir. Eğer yapmaz aşağıda size yükleteceğim programı kurduktan sonrada RAW formatını programda çevirebiliyor.
4. Adım : Programla işlem bitene kadar kesinlikle biçimlendirdiğiniz harddiske dosya yüklemeyin ve silmeyin.
5. Adım : Daha sonra EaseSUS Partition Master programınızı bilgisayarınıza indirin ve taramaya başlayın. Ücretli olmasına bakmayın ben ücretsiz ile tüm dosyalarımı kurtardım.
6. Adım : Öncelikle silinen tüm dosyaları buluyor daha sonra size seçim hakkı sunuyor öncelikle hangi uzantıları istersiniz vs.
Birde EaseUS yazılımın yapmış olduğu bir tane daha program var oda direkt Raw’dan NTFS’ye çevirebiliyor. Program linki için tıklayınız
Yukarıda anlatılanlardan farklı bir yöntem ise;
Farklı bir işletim sistemine geçtiğinizde örneğin Apple RAW formatını okuyabiliyor Linux’ta biraz daha farklı ancak şöyle bir örnek vereyim. Linux Mint, Ubuntu, Slax gibi işlemtimsistemleri kullanıyorum tüm dosyaları görebiliyorum ama windows’ta göremiyorum.
Linux’u indirip bilgisayarınıza usb ile yazdırın ve bilgisayarınızı usb ile başlatın bu şekilde dosyalarınızı görmüş olur ve yedekleme imkanınız olur.