Sevgili Akadaşlar;
Sizlere bugün renkler ile ilgili bir bilgi paylaşımında bulunmak istedim.
Kişi kendisini nasıl hissediyorsa ona uygun renkleri seçer ve hangi rengi seçiyorsa buna bağlı olarak kendisini öyle hisseder. Yani nasıl hissediyorsak o renkleri seçiyor, o renkleri seçtiğimiz içinde ona uygun hislere kapılıyoruz.
Renklerin insan üzerindeki etkileri sağlık, psikoloji, zihinsel ve fiziksel performans, alışveriş, üretim, tüketim, eğlence vb. konularda ve bu sektörlerde kullanılmaktadır.
Renkler insanın psişik( ruhsal ) halini yansıtır ve etkiler. Aslında renkler sadece ruh halimizi değil sağlımızı ve enerjimizi de etkilemektedir. Bundan dolayı yüzyıllardır genel tedavi uygulamalarına destek olması açısından renklerle tedavide kullanılmaktadır. Bunun için bazı hastalıkları olanlara hastalığına iyi gelecek renkleri kullanmaları tavsiye edilmektedir, örneğin kalp rahatsızlığı olan birisine dinlendirici ve huzur veren bir renk olmasından dolayı yeşil ve yeşilin tonlarını kullanmaları önerilmektedir. Kışın insanlar daha çok depresyona girmektedir. Bunun nedeni genellikle havanın kapalı ve bulanık olması yani kahverengi, gri ve siyah tonlarında olmasıdır. Kış günlerinde kara bulutlar ne kadar çoksa insanlar o gün daha çok depresyon halindedir. Yazın ise depresyon sayısında büyük bir azalış gözlenmektedir. Çünkü hava açıktır, güneşlidir ve güneşe bağlı olarak seratonin( mutluluk ) hormonunun salgılanması daha fazla olmaktadır. Bundan dolayı yazın depresyon vakaları azalmakta ancak seratonin hormonunun daha fazla salgılanmasından dolayı manik vakaları artmaktadır. Aslında rahatsızlığın her türü kötü olmasana rağmen depresyona girmektense manik olmanın daha iyi olduğu söylenebilir.
Renkler; ışığın değişik dalga boylarının gözün retinasına yansımasıyla algılanabilmektedir. Bundan dolayı göz bozukluklarında renkleri net görmek güçleşebilmektedir. Çok karanlık bir ortamdan aydınlık ve parlak bir ortama çıktığımız zaman gözlerimiz kamaşmakta bir süreliğine de olsa görmekte zorluk çekmekteyiz. Çünkü gözün değişen ortama uyum sağlaması ve renkleri algılaması için biraz zamana ihtiyacı vardır ve bu zaman boyunca gözlerimizi biraz kısar ve fazla olan güneş ışığının göze yansımasını engellemeye çalışırız. Ya da aydınlık bir ortamdan karanlık bir ortama girdiğimiz zaman daha fazla ışığın gözümüze yansıması için belli bir süre gözlerimizi olabildiğince açarak bakmaya çalışırız. Ancak bu süre geçtikten sonra yani gözler bulunduğu ortama uyum sağladıktan sonra normal bir şekilde görmeye başlayabiliriz. Gözlerin bulunduğu ortama uyum sağlaması için gerekli olan bu süreye gözün uyum süresi denilmektedir.
Renkler, şiddetlerine ve insanlar üzerinde bıraktığı ruhsal etkilere göre sıcak renkler ve soğuk renkler olarak iki ayrılır.
SICAK RENKLER
Ateşi ve sıcaklığı hatırlatan, canlı dikkat çeken insana enerji ve canlılık hissi veren insanın içini kıpır kıpır edip coşturan, insana yaşama sevinci verip içini ısıtsan renklere sıcak renkler denilmektedir. Kırmızı, turuncu, sarı sıcak renklere örnek verilebilir. Bu renkler gerek ateşin içinde gerekse güneş renklerinin için vardır ve sıcaklık simgesidir.
SOĞUK RENKLER
Soğukluğu hatırlatan, insanın içinde herhangi bir kıpırdanmaya, canlanmaya neden olmayan renklere ise soğuk renkler denilmektedir. Kişiye soğukluk hissi verdiğinden dolayı yeşil, mavi, mor soğuk renkler grubuna girmektedir. İnsanlar çok üşüdüklerinde tırnaklarında ve dudaklarında yani vücudun uç kısımlarında morarmalar olur( insanların en çok üşüdüğü yerleri vücudun uç kısımları yani ayaklar, eller, burun, kulaklardır ) bundan dolayı morarmak soğukluğun bir belirtisidir ve mor renk soğuk renklere girmektedir. Yeşil insana canlılık değil de sakinlik, huzur verdiğinden ve tembellik hissi uyandırdığından dolayı soğuk renklerin içerisinde yer almaktadır.
Renklerin insan üzerinde çok ciddi etkileri vardır. Siyah, kahverengi ve gri tonları insanlarda depresyona sebep olurken yeşil, mavi ve kırmızı kişileri oldukça mutlu etmektedir. Bundan dolayı mutsuz olduğunuzda mavi, yeşil veya kırmızı renklerini ve bu renklerin tonlarını kullanırsanız ruh halinizin yavaş yavaş iyiye gittiğini göreceksiniz. Çünkü duygu durumu kullanılan renklere bağlı olarak da değişebilmektedir.
KIRMIZI RENK VE TAŞIDIĞI ANLAMLAR
En sıcak renk kırmızıdır. Kırmızı fiziksel anlamda hareketliliği, dinamizmi, coşkuyu, gençliği; duygusal anlamda ise mutluluğu, azmi, kararlılığı, şehveti, aşkı, samimiyeti, heyecanı, agresifliği( saldırganlık, sinirlilik, yırtıcılık ) temsil eder. Aynı zamanda da sıcağı, ateşi, kanı simgeler. Bu renk insana şevk, azim, canlılık kazandırır. Bundan dolayı gençlere yönelik ürünlerde sıkça kullanılmaktadır. Kırmızı renk gücün ve azmin simgesidir ve insanı harekete geçirir. Kırmızı insana coşku ve mutluluk hissi verir. Çalışkanlığa teşvik eder. Eğer bir yerde hareket isteniyorsa kırmızı rengin kullanılması yerinde olur. Genellikle diskolarda ki ışıkların kırmızı ve kırmızı tonlarında seçilmesinin sebebi de hareketliliğe teşvik etmesinden kaynaklanmaktadır.
Kırmızı aynı zamanda iştahı da açmakta yeme arzusunu artırmakta ve tetiklemektedir. Kırmızı rengin kolay fark edilmesi, önce kendine çekmesi ve sonra uzaklaştırmasından dolayı özellikle fast-food türü işyerlerinin hemen hemen hepsinde kırmızı mutlaka kullanılmıştır. Birçok büyük firma özellikle gıda şirketleri logolarını kırmızı yaparlar çokokrem, nestle, ülker, biskrem vb. Bu renk genellikle yemek odalarında ve lokantalarda tercih edilmektedir. Aynı zamanda kırmızı renk uzun oturmaları da engellemektedir. Kırmızının çok kullanıldığı yerde insanlar üzün süre oturamazlar çünkü hareketlilik sağlamaktadır.
Kırmızının, yakın mesafelerden fark edilmesi kolaydır. Bu nedenle uyarı işaretlerinde genellikle kırmızı renk kullanılır. Uzaklaşıldıkça kırmızının fark edilmesi zorlaşmaktadır. Bundan dolayı uzak mesafelerden fark edilmesi istenilen işaretler de, levhalar da kırmızının kullanılmaması gerekmektedir. Uzak mesafeler için mavi renk daha uygun düşmektedir.
Kırmızı dikkat çekici bir renktir. Kırmızı renkteki kelimeler ve objeler insanların dikkatini hemen çeker. Dekorasyon ve dizayn( tasarım, çizim ) yaparken kırmızı cisimlerin mükemmel olmasına çok dikkat edilmelidir çünkü insanlar bu objeleri hemen fark edecektir.
Kırmızı duygusal olarak oldukça yoğun ve aşırı bir renktir. Kırmızı kıyafetler ruhu canlandırıcı olabildiği gibi çatışmalara da davet çıkarabilmektedir. Bazı durumlarda ise enerji ve güç mesajı gönderebilmektedir.
Kırmızı aynı zamanda cinsel çağrışımda yapar ve tahrik edici bir özelliği de vardır. Özellikle kadınlarda seksiliği yükselterek afrodizyak bir etki yapar. Bundan dolayı sokakta tek başınayken baştan aşağı kırmızı giymek biraz sakıncalı olabilmektedir. Özellikle çocuk sahibi olamayan ya da birbirine daha yakın olmak isten çiftlerin yatak odalarında ve geceliklerinde kullanması önerilmektedir. Kırmızı aksesuar olarak kullanıldığında çok çekici ve şık olmaktadır.
Kırmızı fazla hareketlilik verdiği için bazı yerlerde sıkıntı olabilmektedir. Özellikle hiperaktif çocukların odalarında, giyeceklerinde, oyuncaklarında çok fazla kullanılmaması gerekmektedir. Çünkü hiperaktif çocuklar zaten hareketlidir, kırmızı renkte hareketlilik kazandıran bir renk olmasından dolayı çocuğun çok daha fazla hareketlenmesine neden olur.
Kırmızı renk tansiyonu ve kan akışını hızlandırır. Bundan dolayı yüksek tansiyon hastalarının kırmızı rengi çok fazla giymemeleri önerilmektedir. Kansızlık, soğuk algınlığı ve felç gibi rahatsızlıkları olanların tedavisinde destekleyici olarak kullanılabilmektedir. Bu rahatsızlıklarda iyi gelen kırmızı renk yüksek tansiyon, gerginlik, yüksek ateş gibi olumsuzluklara da sebebiyet verebilmektedir
Kırmızı hâkimiyet kuran bir renktir. Zemin olarak değil vurgu yapmak için kullanılmalıdır. Kırmızı odalar insanı huzursuz eder ancak kırmızı rengin dağınık olarak kullanıldığı odalar insana zaman kavramını unutturabilir. Bundan dolayı barlarda ve gazinolarda kırmızı renge ağırlık verilmektedir. Ancak kırmızı zamanı unutturduğundan ve uykuyu kaçırdığından dolayı yatak odalarının boyalarında kullanılmaması önerilmektedir.
Kırmızı rengi sevenler genellikle enerjik ve dışa dönük insanlardır. Bu insanlar yöneticilik ve liderliği çok güzel icra edebilmektedirler. Ancak bu kişiler yüksek motivasyon( güdüleme, isteklendirme ) sahibi olduklarından dolayı çok hata yapabilmektedirler. Kırmızıyı seven kişilerin cinsel istekleri diğer insanlara göre biraz fazla sayılabilir.
SARI RENK VE TAŞIDIĞI ANLAMLAR
Verimliliğin, üretimin, canlılığın, ışığın ve sevincin rengidir. Bilgeliği, bilgiyi, nesneyi temsil eder. İnsana sevinç, coşku ve ilham verir. Ancak sarı sıcak bir renk olmasına rağmen, yeşile kaçan tonları soğuk bir renk gibi algılandığından dolayı hüznün ve sonbaharında rengi olarak kabul edilmektedir. Bu iki duyguyu da içinde beslediğinden dolayı çoğu zaman insanda duygu ve zihin karışıklığına yol açabilmektedir. Çok fazla ilham verici bir özellik taşımasından dolayı insanda zihin bulanıklığına neden olabilmekte ve bundan ötürü de çalışma odalarında kullanılması önerilmemektedir. Bu renk dinlenme mekânları için çok uygun bir renk olmaktadır.
Sarı renk aynı zamanda geçiciliğinde bir simgesidir. Sarı renk tıpkı güneşe benzer. Doğar, batar ve tekrar doğar yani kalıcı değil geçicidir. Çok dikkat çekici olması ve aynı zamanda geçiciliği simgelemesinden dolayı ticari taksiler sarı renkte boyanmaktadır. Çünkü ticari taksiler kimsenin hayatında kalıcı değildir, insanlar bu taksilere biner sonra inerler ve hayatlarından çıkarırlar, bu taksinin sahibi değillerdir. Kiralık araba firmalarındaki arabaların rengi de çoğunlukla sarıdır. Çünkü bu arabalar kullanana ait değildir, kullanılır ve geri iade edilir. Trafik lambalarında sarı renk geçiş rengidir, kırmızı ve yeşil gibi sabit durmaz, yanar ve hemen diğer renge geçer.
Sarı midenin ve sindirim sisteminin de bir rengidir. İştah açıcı bir özelliğe sahip olduğu gibi, hazımsızlığı ve sindirim sistemi rahatsızlıklarını da önleme yardımcı olan bir renktir. Aynı zamanda sarı renk, kanı temizleyerek vücuttaki zehirli maddelerin vücuttan atılmasına da yardımcı olmaktadır. Özellikle iştah açıcı özelliğinden dolayı, iştahsız çokların giyeceklerinde, odalarında, oyuncaklarında kullanılması faydalı olabilmekte ve tavsiye edilmektedir.
Bu renk zihin faaliyetlerini artıran ve insana cesaret veren bir renk olmasından dolayı yönetim gerektiren işlerde, sarı rengi seven insanların daha başarılı oldukları bilinmektedir. Bu rengi seven insanlar her şeyin kendi kontrollerinde olmasından hoşlanırlar ve genellikle kendi kontrollerinden çıkmasına tahammül edemezler. Bu insanlar mantıklı insanlardır ve ilgi çekmekten hoşlanırlar. Sarı rengi seven insanlar genellikle neşeli, çevrelerine umut veren kişilik yapılarına sahip olmalarına rağmen kırıcılık özelliğine de sahiptirler. Sarı rengin geçicilik özelliğinin karaktere yansımasının bir sonucu olarak bu insanlar, aynı zamanda geçici heveslidirler ve heves ettikleri şeylerden çabuk vazgeçip geriye dönebilir ya da başka şeylere heves edebilirler. Sarı rengi seven insanlar genelde şıpsevdi ve maymun iştahlıdırlar.
TURUNCU RENK VE TAŞIDIĞI ANLAMLAR
Kırmızıdan sonraki en sıcak renk olan turuncu gösterişin ve şatafatın rengidir ancak kırmızı kadar rahatsız edici bir renk değildir. Bu renk dışa dönük, iletişimi ve zihinsel etkinliği artırıcı, heyecan ve mutluluk verici, dikkat çekici, iç açıcı, çarpıcı ve dinamik bir renktir. İnsanlara neşe ve coşku verir, gösterişli ancak mütevazı bir renktir. Giyildiğinde karşı tarafta bir üstün kişilik özelliği yaratmaktadır. Bundan dolayı aksesuar olarak bol miktarda kullanılması önerilmektedir. Turuncu renk, ortamlara neşe ve canlılık verdiğinden dolayı çocuk odalarında, yemek odalarında, yatak odalarında, çalışma odalarında, mutfakta ve dinlenme mekânların da kullanılabilmektedir. Aynı zamanda öğrenmeyi kolaylaştıran bir renk olmasından dolayı okullarda turuncu renginin kullanılması önerilmektedir. Turuncu ulaşılması kolay yani kolay elde edilebilir imajı da vermektedir. Bu renk özgürlüğünde bir ifadesidir, genellikle özgürlüğüne düşkün olan insanlar tarafından çokça kullanılan bir renktir.
Kan basıncını düzenlediğinden dolayı tansiyon hastalarına önerilmektedir. Aynı zamanda metabolizmayı hızlandırır, pankreas, böbrek, dalak, karaciğer, mide ülseri rahatsızlıklarında da faydalıdır.
Turuncu rengi seven insanlar, çok çabuk heyecanlanırlar ve çok hareketlidirler. Bu hareketliliklerinden dolayı devamlı surette kendilerini ispat etmeye çalışıyormuş gibi karşı tarafta bir algıya neden olabilmektedirler ki, gerçekte de kendilerini ispat etmek için devamlı bir çaba içerisindedirler.
MAVİ RENK VE TAŞIDIĞI ANLAMLAR
Mavi gökyüzünü, denizi, özgürlüğü, sonsuzluğu ve huzuru temsil eder. Güvenin ve erkeklerin rengidir. Sakinleştiren bir havası olduğundan dolayı stres atmada ve sakinleşmede kullanılabilir. Bu renk aynı zamana da büyüklük olgusu uyandıran, insana rahatlık ve huzur veren, dinlendirici bir renktir. Sakinleştirici etkisi olmasından dolayı, okullarda, dinlenme mekânlarında, çalışma mekânlarında ve yatak odalarında kullanılması önerilmektedir. Ancak mavinin tonu biraz açılırsa( açık mavi ve tonları) buzu çağrıştırdığından dolayı soğukluk ve yalnızlık hissi verebilir ve duygusallığı çok fazla tetikleyerek melankoliye neden olabilir. Bu özelliklerinden dolayı açık mavi karamsar insanlara tavsiye edilmemektedir. Genellikle gökyüzü ve deniz mavisi tonları önerilmektedir çünkü mavinin bu tonları dinlendirici ve stresten uzak tutucu bir etkiye sahiptir. Mavi iştah kapatıcı bir etkiye sebep olduğundan dolayı gıda firmaları tarafından fazla kullanılmayan bir renktir.
Mavi renk sakinleştirici ve kan akışını yavaşlatıcı etkilerinden dolayı yüksek tansiyonu düşürür. Bundan dolayı yüksek tansiyon hastalarının bolca kullanması önerilmektedir. Boğaz hastalıklarında ( guatr, bademcik vb. ) çocuk hastalıklarında (kızamık, boğmaca vb. ) ateşli hastalıklarda faydalıdır. Diş çıkaran çocuklara da faydalı olmaktadır.
Mavi rengi seven insanlar; nazik, barışçıl, güvenilir, sakin, çok fazla konuşmayan, düzenli, sadakat sahibi ve içe dönük insanlardır. Mavi rengi seven insanlarla, içe dönük bir yapıya sahip olmalarından dolayı bazen iletişim kurabilmek ya da kurulan iletişimi devam ettirebilmek zorlaşabilmektedir.
LACİVERT RENGİ VE TAŞIDIĞI ANLAMLAR
Mavinin koyu tonlarından birisidir ve düşüncenin simgesidir. Biraz daha güçlü ve çok fazla göze batmayan bir renktir. İnsanların üzerinde güçlü ve başarılı imajı bırakmakta ve büyüklük algısı yaratmaktadır. Bundan dolayı dünyadaki şirketlerin yarısından fazlası( Fort, Tofaş, Nokia, İş bankası, Finans bank vs.). logolarında lacivert rengi kullanmaktadır. Çünkü biz büyük firmayız, biz güvenilir firmayız, biz sizin paranızı heba etmeyiz vb. imajı vermek için. Fazla göze batmayan bir renk olduğundan dolayı da toplum içinde çok göze batmak istemeyenler de bu rengi tercih edebilirler. Bu rengi giyen kişilerde kendilerini daha inandırıcı ve karizmatik hissederler bundan dolayı iş ve siyaset dünyasının vazgeçilmez bir rengidir.
Lacivert sezgileri güçlendirir ve karar vermeyi kolaylaştırır. Sonsuzluğu, otoriteyi ve verimliliği simgeler. Düşünce gücünü artırarak karar vermeyi kolaylaştırdığı gibi hafızayı da güçlendirici bir etkiye sahiptir. Hafızayı güçlendirdiğinden dolayı bu renk pijama giyenlerin rüyalarını hatırlama olasılıklarının daha fazla olduğu söylenmektedir. Lacivert mekanlar düşünce yoğun çalışmalar için uygundur. Yatak odalarında kullanılması hiç tavsiye edilmez.
Bu renk ruh ve sinir hastalıklarında, göz, kulak ve burun hastalıklarında tedaviye yardımcı olmakta ve bu hastalıkları olan kişilerin bu rengi kullanmaları önerilmektedir.
YEŞİL RENK VE TAŞIDIĞI ANLAMLAR
Doğanın ve cennetin, paylaşımın, cömertliğin ve uyumun rengidir. İnsanı rahatlatır insana huzur, yaşama sevinci ve emniyette olma hissi verir. Dinlendirici ancak insanı tembelliğe ve umursamazlığa sevk eden bir renktir. Yanında bulunma hisside verebilmektedir örneğin şu ağacın altında biraz uyuyayım vb. Bu renk insana birazcık uyku ve tembellik hissi verdiğinden dolayı dinlenmek gibi bir içgüdüsel duruma sokabilir. İç açıcı ve güven veren bir renktir. Aynı zamanda umudu, yeniliği, gençleşmeyi ve yeniden canlanmayı çağrıştırır.
Bu renk üretkenliği artıran etkisiyle özellikle mutfak için uygundur. Rahatlatıcı etkisinden dolayı hastanelerde de kullanılması uygun düşmektedir. Giriş kısımlarında bu rengin kullanılması girilen ortama güven ve huzur duymaya rahatlamaya vesile olur. Bu renk gözleri dinlendirir.
Verem ve kalp hastalarına tavsiye edilen bir renktir. Mide rahatsızlıklarına karşı direnci artırır. Zehirli maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Sinirleri destekler, hücrelerin onarılmasını ve yenilenmesini sağlar. Yeşil rengi sevenler hareketlerinde dengeli ve düzenli, üretken ve verimli bir kişiliğe sahiptirler. Doğayı ve doğayla iç içe olmasını çok seven ve çevresiyle uyumlu kişilerdir.
PEMBE RENK VE TAŞIDIĞI ANLAMLAR
Kırmızı ve beyazın birleşmesiyle elde edilen pembe, kırmızı gibi canlılık verir ama daha yumuşaktır. Kadınların, kız çocuklarının, hayallerin ve aşkın rengidir. İnsana neşe ve mutluluk veren bir renktir. Saflığı ve sevimliliği çağrıştırır. Kişiler üzerinde olumlu duyguların oluşmasına yardım eder. Sakinleştirici, saldırganlığı önleyici ve rahatlatıcı etkisi vardır. Bu etkisinden dolayı hapishane ve uyuşturucu tedavi merkezlerinde kullanılmaktadır. Rahatlatıcı bir etkiye sahip olduğundan dolayı tahsilat yapan insanların üzerlerinde pembe aksesuarlar kullanılmaktadır. Aynı zamanda insanlarda seçilme arzusu da uyandırır. 10 kişiden 9'unun farklı renklerde ki 10 paketin içinden pembe renkli olanı tercih ettikleri gözlenmiştir. Özellikle kadınların pembeyi seçme eğilimleri çok fazladır. Bu renk kız çocuklarının odaları ve çalışma ortamları için uygundur.
Bu renk vücudu rahatlatıcı bir etkiye sahip olduğundan dolayı özellikle sinir hastalıklarında, böbrek hastalıklarında ve epilepsi( sara ) hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır.
Bu rengi seven insanlar anlayışlı, sıcak kanlı, takım ruhuna uygun, arkadaşları ve çevreleri tarafından çok sevilen, sayılan insanlardır. Aynı zamanda bu insanlar duygusal, neşeli, sorumluluklarının bilincinde olan, birazcık ürkek ancak bu ürkekliklerini fazla belli etmeyen insanlardır.
MOR RENK VE TAŞIDIĞI ANLAMLAR
Bu rengin açık tonları(lavanta, leylek rengi gibi) rahatlatıcı, ilham verici, zihinsel faaliyeti, sanatsal düşünceyi, konsantrasyonu ve hayal gücünü artırıcıdır. Bu özelliklerinden dolayı özellikle sanatla uğraşan kişilerin çalışma ortamları ve çalışma odaları için uygun görülmektedir. Zenginliği, asaleti, lüks ve ihtişamı, hüznü, üzüntüyü ve depresyonu çağrıştıran bir renktir. Bu rengin koyu tonları insanda saldırganlık duygularının uyanmasına, bilinçaltını etkileyerek insanda korkuya ve hüzne sebep olabilmektedir. İnsana asalet duygusu veren bu renk bazı insanlarda küstahlığa ve kabalığa sebep olabilmektedir. Bu rengi depresyona yatkın kişilerin kullanmamaları tavsiye edilmektedir. Aynı zamanda diğer bazı psişik sorunları olanların, madde bağımlılarının ve alkoliklerin olduğu ortamlarda kullanılması uygun düşmemektedir.
Bu renk kanı temizler, akciğer, karaciğer, kalp ve böbreklerin çalışmasını düzenlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda hormonları ve salgı bezlerinin çalışmasını da etkiler. Beyin hastalıklarında özellikle epilepsi( sara ) ve menenjit hastalığında kullanılması önerilmektedir.
Bu rengi seven insanlar ruhsal dünyalarına önem veren ön planda tutan insanlardır. Ağır başlı, duyarlı ve asil ruhlu kişilerdir. Duyarlı bir kişiliğe sahip olduklarından dolayı bazı konularda biraz fazla hassas olabilmektedirler. Aynı zamanda bu kişiler biraz fazla kırılgandır ve çabuk etkilenirler.
GRİ RENK VE TAŞIDIĞI ANLAMLAR
Gri, siyah ve beyazın karışımından elde edilen bir renktir. Ciddiyet ve hareketsizliği çağrıştırır. Ciddiyeti çağrıştırmasından dolayı iş görüşmelerine gidecek kişilerin bu renge ağırlık vermeleri önerilmektedir. Hareketsizliği çağrıştırdığından dolayı çok aktif olan insanlar tarafından pek tercih edilmeyen bir renktir. Gözün en rahat algılayabildiği ve gözü fazla yormayan bir renktir. Alçak gönüllüğü simgeler. Uzlaştırıcı ve denge unsuru bir renk olduğundan dolayı devlet kurumlarında çok kullanılan bir renktir.
Bu rengin çok yoğun kullanılması bunaltıcı bir havaya neden olabilmektedir. Bundan dolayı genelde tamamlayıcı bir renk olarak kullanılması tavsiye edilmektedir. Bu rengi seven insanların kuralcı, tutucu ve hareketsiz yanları ağır basabilmektedir. Bu insanlar genellikle olayların dışında durmayı tercih ederler.
KAHVERENGİ VE TAŞIDIĞI ANLAMLAR
Bu renk iş hayatının rengi değildir. Hatta bir çok firmada kullanılması bile yasaktır. Enerjiyi emen bir renktir. Aynı zamanda insanı karamsarlığa sürükleyerek depresyona sokabilir. Bundan dolayı depresyon hastalarının kullanması önerilmemektedir. İhtiyarlığı ve hareketsizliği çağrıştırır. Toprağı simgeler. Yaşı ilerlemiş olan insanların rengidir. Bu rengin koyu tonları iç karartıcı bir etkiye sahip olduğundan dolayı gençler tarafından fazla tercih edilmez. Ancak açık tonları ile koyu tonlarının birlikte kullanılması ya da beyaz ile kullanılması görselliğe hitap edebilmekte ve bu şekilde gençler tarafından kullanılabilmektedir.
SİYAH RENK VE TAŞIDIĞI ANLAM
Siyah her zaman için asaleti temsil ettiğinden dolayı asil bir renktir. Karamsarlığı, acıyı, ölümü ve gücü anlatır. Gücü anlattığından dolayı siyaset adamları tarafından çok tercih edilmektedir. Ölümü anlattığı için cenaze törenlerinde ve acılı olaylarda kullanılan bir renktir. Depresyona meyilli kişiler tarafından kullanılması pek önerilmemektedir. Asaleti temsil ettiğinden dolayı her yaş gurubu tarafından çokça tercih edilen bir renktir.
Siyah rengi seven insanlar, geleneksel, gizemli, asil, saygı değer ve güçlü kişiliğe sahip olan insanlardır. Bu insanlar genellikle iş hayatlarında çok başarılıdırlar.
BEYAZ RENK VE TAŞIDIĞI ANLAMLAR
Sağlığın ve temizliğin simgesidir. Yaratıcılı temsil eder. Sağlığı ve temizliği simgelediğinden dolayı hastanelerde oldukça fazla kullanılan bir renktir. Beyaz içinde bütün renkleri barından ve hangi renkle beraber kullanılırsa birlikte kullanıldığı rengi güçlendiren bir renktir. Bu özelliğinden dolayı esnekliği de temsil etmektedir. Beyaz insanların daha esnek oldukları söylenmektedir. Yaşı ilerlemiş insanlar tarafından kullanılan bir renk değildir.
Beyazı seven insanları, saf, temiz, iyi niyetli, uysal, esnek, hoş görülü ve sabırlı insanlardır ve önyargılı değillerdir.
Kaynakça:
beden dili kursu