Merhaba arkadaşlar;
Bu yazımda sizlere eğitimde teknoloji kullanımı oldukça artmasına rağmen son zamanlarda eğitici oyunlar eğitim ortamındaki yerini çok hızlı almaya başladı.
Bilgisayar sektöründe oyunlar son 15 yılda oldukça büyük yol aldı. 2000’li yılların başlarında hem grafiksel açıdan hem de kurgusal açıdan daha zayıf olan oyunlar günümüzde oldukça ileri bir teknolojiye ulaşmıştır. İnanıyorum ki gelecekteki eğitim sistemi eğitici oyunlar veya eğitim ortamlarında kullanılan uygulamalardan oluşacaktır.
Oyun eğitim sisteminde oldukça öneme sahiptir. Çünkü oyun ile eğitim ortamının sıkıcı yanından kurtularak daha çok konunun anlaşılması sağlanmaktadır. Yapılan birçok bilimsel deney sonuçları bunları göstermektedir. İnternet'te küçük bir araştırma ile bu istatistiki bilgilere ulaşabilirsiniz. Bu oyunları bizler yıllarca deve-cüce, gece-gündüz, mendil kapmaca, kulaktan kulağa şeklinde fiziksel olarak yapılan oyunlar olarak biliyoruz. Günümüzde ise bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlar üzerinden oynanan elektronik oyunlar olarak değişmeye başlamıştır.
Aklımıza "Elektronik oyunların eğitime katkısı ne olabilir?" diye bir soru gelebilir. Oyunlar bilindiği gibi eğlence unsurunu arttırmak için kullanılır. Bizler oyunları eğlence olsun diye değilde eğitim ortamında da sıkıcı bir süreci içerisine bilgi gizlenmiş bir oyunla daha eğlenceli hale getirebiliriz. Şu an günümüzde oynanan ve çok fazla kullanıcısı olan ticari oyunlar bile eğitim ortamında çok fazla kullanılmıştır. Aslında eğitim amacı gütmeyen bu ticari oyunlar iyi bir şekilde eğitim ortamına entegre edilerek eğitime katkı sağlaması amaçlanmıştır. Örnek verecek olursak, herkesin bileceği Angry Birds oyunu Fizik dersinde atışlar konusunu anlatmak için; şehir planlaması ile meşhur olan Sim City oyunu problem çözme becerisini arttırmak için kullanılan oyunlardır. Aynı zamanda Call of Duty isimli savaş oyunu bazı ülkelerin ordularında silah eğitimi vermek için kullanılmış oyunlardan birisidir. Oyunların eğitime genel olarak katkısından söz edecek olursak, bilginin eğlenceli bir şekilde öğrenilmesine yardımcı olmaktadır diyebiliriz. Aslında bu yorum araştırıp, deney yapıp elde ettiğim bir yorum değilse de eğitim ortamındaki gözlemler sonucu yapılmıştır. Kişilere göre yorumlar değişebilir. Değişmeyen tek şey bana göre amacı doğrultusunda kullanıldığında oyunlar çok faydalı olabiliyor.
Her elektronik oyun eğitici değildir. Biraz önce dediğim gibi amacına yönelik oyunlar eğitici olabilir. Maalesef piyasadaki bilgisayar ya da mobil ortamlarda piyasaya sürülen oyunların çoğu ticari amaçlı olduğundan bizler eğitimde konulara veya ünitelere göre oyunların işimize yarayanlarını kullanmak gerekir. Bu yüzden eğitici oyunlarda da eğitsellik ve eğlence dengesi iyi kurulmalıdır.
Yukarıda anlatılanların hayata geçmesi için biz öğretmenler öğrencilerimize geleceğe dair ufuk, vizyon oluşmasına katkı sağlayacak şekilde eğitim-öğretim vermeliyiz. Böylece geleceğimizi bizlere daha güzel hale getirebiliriz. Örneğin öğrencilerimize iyi bir senaryo ve kurgu iyi bir programlama ile birleştiği anda eğitim ortamlarımız eğitici oyunlarla daha eğlenceli hale geleceğini ve bu doğrultuda yazılımcılık veya kodlamayı aşılamamız gerekmektedir. 2016-2017 yılından itibaren MEB bakanlığı bu konuya ders olarak fayda sağlamaya başladı diye biliyorum. Sizlere de oyun senaryoları yazmanızı tavsiye ederim. Özellikle öğretmenlerimiz kendi branşlarında eksik gördükleri ve öğrencilerin sıkıldıklarını düşündüğü konularda bir oyun senaryosu yazarak bu oyunları eğitim ortamına sunabilirler.