Eğitimde Google Kullanımı

Eğitimde Google Kullanımı

Selamlar Arkadaşlar;
Google günümüzde hemen hemen her İnternet'e bağlı cihazda ençok kullanılan yer. Google pratik ve kullanımı basit olan birçok işlevsele sahip uygulama ve servislere sahip olduğundan dolayı tercih edilmektedir. Ben size ise bu yazımda Eğitimde “Google araçları kullanımı” anlatmaya çalışacağım. Pek çok okulda Google Drive, Google Eğitim Uygulamaları ve 2015 yılında hayatımıza giren Google Classroom ile çalışmalara başlayacağı kanısındayım.
Google Drive bulut teknolojisinin birçok nimetinden faydalanabilirsiniz. Dokümanlarınızı organize etmek ve her yerden dokümanlara ulaşabilmek hayatı oldukça kolaylaştırmaktadır. Tüm dokümanlar bir kere klasörler şeklinde düzenlendiğinde, istenilen yerden, istenilen cihazdan, hatta cihaz olmadığında başka birinin cihazı kullanılarak bile ulaşılabilirler. İnternetiniz olmasa dahi Drive’ın ayarlarını kullanarak dokümanlarınıza çevrimdışı durumlarda da ulaşabiliyorsunuz.
Google Eğitim Uygulamaları kullanılarak öğrencilerle veya öğretmenlerle ortak çalışma platformu yaratılabilir. Ayrıca Google Slaytlar kullanılarak çevrimiçi sunumlar yapılabileceği gibi hazırlanan bu sunumlar herhangi bir web sayfasına gömülerek farklı amaçlar için de kullanılabilir. Google’ın burada en büyük avantajı dokümanların sadece görüntülenme, sadece yorum ekleme ve her türlü düzenleme izinlerinin sahibi tarafından tayin edilebilmesidir. Bu da öğretmenlerin mekandan bağımsız ortak toplantılar veya öğrencilerin ortak proje çalışmaları yapabilmesi gibi farklı uygulama zenginliklerine imkan sağlamaktadır.
Google Çizimler uygulaması da yeni yeni hayatımıza giriyor. Bu uygulama ile çizimler yapabilir, çizimlerinize basit şekiller ekleyerek ve düzenleyerek resim formatında kaydedilebilirsiniz. Özellikle zihin haritaları oluşturmak konusunda faydalı bir araç olduğunu belirtebilirim.
Google Formlar ile quiz ve anket gibi pek çok farklı uygulamalar gerçekleştirilebilmektedir. Google Dokümanlar-Word, Google ETablolar-Excel ve Google Slaytlar-Powerpoint ile eşleştirilebilir. Ancak Google Form’a karşılık gelen bir Office uygulaması bulunmamaktadır. Bu uygulama pek çok konuya pratik bir çözüm sağlamaktadır. Google Form’lar da herhangi bir web sayfasına gömülerek kullanılabilir.
Google Eklentileri de yakın zamanda gelen yeniliklerden birisidir. Burada Google Drive direkt GeoGebra, Powtoon veya matematiksel ifadeler yazabilmek için kullanılabilen Equation Editor gibi 3. bir uygulamaya bağlanabilir. Veya bir Google doküman açıldığında “Eklentiler” menüsünden farklı eklentiler direkt dokümanın içerisine eklenebilir. Bunlar bir akış diyagramı, sudoku, QR Code üreticisi, ödevlerin değerlendirilmesine yarayabilecek Flubaro gibi farklı ücretsiz eklentiler olabilir. Böylece hazırlanan tek bir doküman, farklı uygulamalara kendi içerisinde yer vererek bütünlüğü sağlamış ve öğrencilerle de tek bir doküman üzerinden farklı uygulamaların paylaşılabilmesine fırsat vermiş olur.
Google Classroom daha çok yeni hayatımıza giren bir platformdur. Bu platforma henüz bir öğrenme yönetim merkezi (LMS, Learning Management System) demek için erken olsa da, ödev kontrolü ve takibi için çok kullanışlıdır. Sınıflar tanımlanarak, öğrencilere ödevler gönderilebilir. Bu ödevler öğrenciler ile paylaşılır ve onlar tarafından açılarak online olarak yapılması istenir. Öğrenci ödevini bitirdiğinde öğretmene geri gönderir. Öğretmen de ödevi kontrol eder ve online olarak yaptığı düzeltmeler ve verdiği not ile öğrencisini bilgilendirebilir. Burada Google Drive’da olduğu gibi dosyalarda yapılan işlemleri kimin ne zaman yaptığı öğretmen tarafından görünür. Dosyada yapılan işlemler geri alınabilir veya düzeltilebilir. Örneğin öğrenci silmemesi gereken bir şeyi sildiğinde bunu hangi öğrencinin ne zaman yaptığı görülebilir ve müdahale edilebilir. Şu an için ödev takip ve kontrolü için özellikle detaylı bir geri bildirim yapılabildiğinden faydalı bir platformdur. Aynı zamanda Facebook gibi bir akış sayfası vardır. Burada izin verildiğinde öğrenciler ve öğretmen dosya, link, video gibi içerikleri de paylaşabilir.
Görüldüğü gibi Google, eğitim alanında kendini geliştirmeye hızla devam etmektedir. Şu an Google için her şey kusursuz denemez ancak ilerleyen günlerde kendini bu alanda geliştirmeye devam ederse herkes için daha pek çok yenilikleri ve kolaylıkları da beraberinde getirerek var olan kullanıcılarını memnun etmiş ve de yeni kullanıcılar da kazanmış olacaktır.

Ayrıca Google Blogger ile kişisel blog siteleri oluşturabilir ve yayınlayabilirsiniz. Şu an benim sitemde yaptığım gibi.
Önceki
Sonraki

yazılan gönderi: