Bu yazımda sizlere legolar ile kendi projelerinizi, objelerinizi vb. nesneleri oluşturmayı anlatmaya çalışacağım. Yani kısacası kendi dünyamızı oluşturmaktan bahsedeceğim.
Kendi dünyamızda yürüdüğünüz yollar, gezdiğiniz parklar, ayaklarınızı bastığınız her yer, bildiğiniz her göl, ırmak, deniz, okyanus hatta soluduğunuz hava bile size lego yapmanız için açılmış bir alan olsun. Bu alana istediğiniz herşeyi yapabilirsiniz. MineCraft oyununu bilmeyen yoktur. Tam işte ona benzer birşeyler yapacaksınız. Bunu yapmak için Google Chrome “Build with Chrome” uygulaması ile artık online olarak legolar ile oynayabiliyor, yapılar inşa edebilme imkanı sunuyor. daha önce dediğim gibi MineCraft’ın lego versiyonu olarak düşünebileceğimiz bu yapı, çeşitli formlarda ve renklerde lego parçaları içermektedir. Bu parçaları nasıl bir bütün haline getireceğiniz ise tamamıyla sizin hayel gücünüze kalmış durumda. İsterseniz sadece bir bina, isterseniz ise kocaman bir parsel tasarlayabilirsiniz. Build with Chrome hakkında bir fikir edinebilmeniz için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.
Build with Chrome’un web adresine girdiğiniz de tasarım size karışık gelirse üzülmeyin, çünkü Google bunun için de bir çözüm yolu düşünmüş ve Build with Chrome Akademi’yi kurmuş. Akademi size birden fazla proje sıralıyor. Hepsini yönlendirmeler eşliğinde tamamlamanızı istiyor. Projelerinizi tamamlarken, aynı zamanda Build with Chrome’u nasıl kullanacağınızı da öğreniyorsunuz. Ardından final projesinde tüm bu öğrendiklerinizi ifade edebileceğiniz, tamamıyla kendi tasarımınız olan bir tasarım yapıyorsunuz ve eğitiminizi tamamlıyorsunuz.
Peki Build with Chrome’u eğitimde nasıl kullanabiliriz? Teknoloji gün geçtikçe sınıflarımıza daha çok giriyor. Üstelik artık sınıflarda yerini alan teknoloji, sınıf arkadaşlarına da uyum sağlıyor. Yani sevimli öğrencilerimize :) Çocukların sevdiği bir oyuncak olan legonun online versiyonu sayesinde öğrenciler, dersin nasıl geçtiğini anlamayacaklardır. Kullanımı gayet kolay olan Build with Chrome’u öğrenciler de rahatlıkla kullanacaklar ve kısa sürede uygulamanın özelliklerini keşfedeceklerdir. Ancak bu noktada öğretmenin Build with Chrome Akademi eğitimini kesinlikle tamamlaması ve öğrencilere uygulamayı bu eğitimin ardından tanıtması çok önemli. Arayüzü anlaşılır gibi gözükse de, ayrıntıları da bilmeleri öğretmenlere avantaj sağlayacaktır.
Build with Chrome’u açtığımda ilk yaptığım deneme ile Akademi eğitiminden sonra yaptığım deneme arasında kayda değer bir fark oluştu. Bu yüzden, kesinlikle Akademi eğitimini öğretmenlerin almasını öneririm. Eğitim süresinin kısa olması büyük avantaj sağlarken, eğitimin beklenenin aksine bir miktar zorlayıcı olması Google’ın ve Lego’nun bu işe ne kadar önem verdiğini adeta gözler önüne seriyor.
Öğrencilerin ortaya çıkaracağı ürünler ile dünyanın lego hali, eminim en az öğretmenler kadar, öğrenciler tarafından da çok sevilecektir.