Merhaba Arkadaşlar;
"Kodlama öğrenmek istiyorum; ama nereden başlayacağımı bilmiyorum” veya “Kodlama biliyorum; ama bilgi seviyemi nasıl ilerletebilirim?” diyenler için aşağıdaki yazımızda ayrıntılı olarak hazırladık. Her kişi farklı bir öğrenme şekli, hedefleri ve süresi olduğundan dolayı aşağıda tanıttığımız kaynaklar herkesin eğitimini kendisine göre şekillendirmesine de yardımcı olacaktır. Bu kaynaklar ücretsiz olması sizler için oldukça faydalı olacaktır.
İnternet ortamında online ve ücretsiz kodlama eğitiminde Türkçe kaynaklar İngilizce kaynaklara göre az ve kısıtlıdır. Aşağıdaki listede Türkçe kaynaklardan sonra, İngilizce kaynakların da listesini başlangıç seviyesi ve ileri seviye olarak verdik.
Kodlama öğrenmek için Türkçe Açık Kaynaklar Listesi
Scode 3 genç Türk girişimcinin hayata geçirdiği ve kurgulanmış senaryolarla deneyime dayalı kod bilgisi vererek kodlama öğreten mobil bir uygulama.
PHPNet Resmi PHP sitesinin ve Türkiye'den katkıda bulunan gönüllülerin hazırlamış olduğu Türkçe PHP kılavuzdur.
Türkiye’de Ruby topluluğu tarafından Türkçeleştirilen ve derlenen ve Ruby hakkında bilgilere erişebileceğiniz bir kaynaktır.
Microsoft'un oluşturduğu ücretsiz online uygulama geliştirme okulu. C# uygulaması, HTML & CSS, ve ASP.NET MVC eğitimlerini de burada bulabilirsin.
Android, iOS, Windows Phone üzerine mobil eğitimler, uygulama servisleri ve web programlama ile ilgili ücretsiz dersleri alabileceğin bir platform.
Udemy ağırlıklı olarak İngilizce ve ücretli açık dersler sunsa da Türkçe bazı dersleri bulunmakta. Örneğin Java ve ASP-NET derslerini Türkçe ve ücretsiz olarak alabilirsin.
Python programlama dili için bir Türkçe kaynak oluşturma projesi.
Kar amacı gütmeden çalışan gönüllü hoclarıyla Türkiye’nin bilişim sektöründe çalışan veya bu konulara meraklı kişilere ücretsiz uzaktan öğrenim imkanı sağlar. 1800 saatin üzerinde görsel eğitim ve 90.000 sayfa üzerinde eğitim belgesi TÜBİTAK desteiyle ULAKBIM serverları üzerinde barındırılır.
Bilişime Giriş, MS Office ve Uygulama Programları, Bilgisayar Donanım ve Ağ Teknolojileri, Bilgisayar Mühendisliği ve Gömülü Sistemler, Yazılım Mühendisliği ve Bilişim Güvenliği Eğitimleri vb eğitimlere ücretsiz olarak bu siteden ulaşabilirsiniz.
Kendi etkileşimli hikaye, oyun ve animasyonlarınızı programlayabileceğiniz, özellikle 8-16 yaş aralığındakiler için hazırlanmış bir program. Çok dilli desteği içerisinde Türkçe’de yer alıyor. Scratch editörü ile çevrimiçi veya çevrimdışı kullanılabiliyorsunuz.
Kodlama öğrenmek için İngilizce Açık Kaynaklar Listesi (Başlangıç Seviyesi)
Codecademy pek çok yazılım dilini hem ücretsiz hem de eğlenceli şekilde öğretiyor. HTML & CSS, Ruby on Rails, Java, JavaScript, Python, PHP gibi farklı programlama dillerini buradan öğrenebilirsin.
Çoğunlukla dünyanın seçkin üniversiteleri tarafından hazırlanan ve pek çok yazılım dilinin öğretildiği kursları bu sitede bulabilirsin. Ücretli kurslar olabildiği gibi içeriklerin bir kısmını ücretsiz de tamamlamak mümkün. Coursera’nın en çok beğenilen dersler An Introduction to Interactive Programming in Python
MIT ve Harvard Üniversiteleri tarafından başlatılan edX, kitlesel açık kaynaklardan bir diğeri. Üniversite seviyesinde pek çok alanda kursları ücretsiz alabilmek mümkün. edX’in en çok beğenilenlerinden olan dersler Introduction to Computer Science and Programming
Kodlama öğrenmek için İngilizce Açık Kaynaklar Listesi (İleri Seviyesi)
Eğer başlangıç seviyesindeki kodlama eğitimini bir şekilde tamamlamış iseniz sizin vakit kaybetmeden bir alana yönelmeniz tavsiyesiyle aşağıdaki listeden takip edebilirsiniz.
IOS Mobile Kodlama Listesi
Udacity - How to make an iOS App
Udacity’nin IOS uygulama geliştilmesinin anlatan ücretsiz ve ileri seviye kursu. Kursun tamamlanması yaklaşık 3 ay alacaktır.
Apple’ın resmi kaynağı kendini Swift ile kodlama konusunda eğitebileceğin en iyi kaynaklardan.
Bu kısa ve öz kaynak Objective-C ile ilgili temel bilgileri sağlayacak. İlerlemek için örnek projeyi indirebilirsin.
Ücretli ve ücretsiz çeşitli Swift öğrenme kaynaklarını bünyesinde toplayan kaynak.
Stanford Üniversitesi’nin düzenlediği dersleri video şeklinde izleyebilirsin.
Google kendi resmi sitesinde, yazılımcılara Android ile sıfırdan başlayarak ilk uygulamalarını nasıl yaratabilecekleri detaylarıyla anlatılıyor.
Udacity üzerinden Google’ın kendi oluşturduğu 1 saatlik ücretsiz Android ile geliştirme dersi.
Android ile sıfırdan başlayanlar ve uzman yazılımcıları bir araya getiren, yazımlıcılara geliştirme ve test kaynakları da sağlayan Android topluluğu.
Android yazılımcılarını bir araya getiren, yazılım geliştirme sırasında karşılaşılan konuların, soruların tartışılabileği Android topluluğu.
Udacity üzerinden ücretsiz web geliştirmeye giriş dersi. Yeni başlayanlar için temel bir kaynak.
Udacity üzerinden ücretsiz web tasarımı temelleri dersi. HTML ve CSS Giriş dersinin üzerine web tasarımı hakkında detaylı bilgilenmek isteyenler için birebir.
Udacity üzerinden ücretsiz web teknolojileri ve web protokollerine giriş dersi. Web nasıl çalışır diye merak ediyorsanız, bu kaynağa mutlaka bakmalısınız.
edX’in web geliştirmecilerine Bootstrap kullanımı ve geliştirme alanları için verdiği ücretsiz ders.
Back-end Developer – PHP
Bu alan hakkında biraz arkaplan ve bu seviyede öğrenmen gerekenler için şuraya tıklayın (ingilizce).
Codecademy’nin bu ücretsiz kursunda PHP ile ilgili tüm gerekenleri öğrenin.
PHP’ye giriş için güzel ve kullanışlı bir websitesi.
PHP kullanımına dair gerekli tüm detayları bulabileceğiniz PHP.net’in resmi internet sitesi.
PHP hakkında en güncel bilgileri bulabileceğiniz, PHP kullanımına dair deneyimlerin paylaşıldığı referans bir websitesi. Genel olarak orta ve ileri seviye PHP geliştirmecilerine hitap ediyor.
Back-end Developer – Java
Detaylı açıklama için tıklayın.
Udacity’ nin Java Programlama diline giriş dersi. San Jose Üniversitesi tarafından geliştirilmiş olup standart bir bilgisayar programlama ders programını takip eder. Derse erişim ücretsiz olup dersin tamamlanması yaklaşık 4 ay sürecektir.
Bu ders Java Programlama diline giriş dersi olmasına rağmen daha cok problem ve alıştırma odaklı olup Java programlama dilini uygulayarak öğrenmek isteyenler için idealdir.
Java dilini kullanan programcılar için tasarlanmış çok sayıda web modeli mevcut. Spring ise bunlar içersinde en çok kullanılanı. Bu video Spring le tanışmak için çok iyi bir fırsat.
CS50 dersinde kullanılan bir problemi Java dilinde Spring kullanarak yapmanız isteniyor. Öğrendiklerinizi uygulamak için güzel bir fırsat.
Proje Yönetimi ve Github Kullanımı
Git ve Github kullanımı üzerine aşağıdaki kaynakları kullanabilirsin.
Git versiyon kontrol sistemine giriş dersi (Oldukça basit seviye). Bu dersi tamamladıktan sonra bir ileri seviye dersi daha tamamlamak gerekir.
Başlangıç seviyesinde kullanım kılavuzu olarak kullanılabilecek bir kaynak.
Birden fazla yazılımcının birlikte çalıştığı projelerde yazılım sürecinin takibini verimli bir şekilde yapmayı sağlayan versiyon kontrolü sistemi Git ve sistemin uygulandığı platform olan Github a giriş niteliğinde bir ders. Ders içeriğine erişim ücretsiz olup dersin tamamlanması yaklaşık 3 hafta sürecektir.
Projenizi Github üzerinden nasıl paylaşabileceğinizi adım adım anlatan bir kaynak.
Command-Line Interface (CLI) kullanımı üzerine aşağıdaki kaynakları kullanabilirsin.
Kısaca ifade edilen CLI komut tabanlı ara yüz, kullanıcının bilgisayarına niyetlerini bildiren bir dizi komut yazmasıdır.
Basit komutları öğrenebileceğin giriş niteliğinde ücretsiz bir ders.
Command Line üzerine daha detaylı bilgi edinebileceğiniz ücretsiz bir ders.
Command line kullanımı üzerine ücretsiz bir ders. Yaklaşık 1 haftada tamamlayabilirsiniz.
En son olarak kendini ispatlamak adına bir proje yapmalısın.
Alanında uzmanlaştın, gurur duyarak anlatacağın projeni paylasacağın Github platformunu kullanmayı öğrendin. Artık tek yapman gereken projene odaklanmak. Daha önce bir projede çalışmadıysan canını sıkma. Aşağıdaki linklerden gerekli bilgileri temin edebilirsin.
Mobil Projede Yapmak
Bugüne kadar mobil dilleri hakkında öğrendiklerinizi bir mobil projesi yaparak gösterebilirsin!
Bu linkten mobil dillerden birini kullanarak yeni bir uygulama oluşturabilirsin. İster bu linkte bulunan örneklerden birini, ister de kendin yeniden bir uygulama oluşturabilirsin. Projene yeni birkaç tane de değişik özellik ekledin mi tamam!
Front-end Proje Yapmak
Bugüne kadar front end dilleri hakkında öğrendiklerinizi bir front end projesi yaparak gösterebilirsiniz! Bunun için bu linkten faydalanabilirsin. Bu projeler için sadece front end bilgileri bilmen yeterli, diğer back end dillerini bilmesen de olur. Uygulamanın veri depolaması gerekiyorsa, HTML5 Web Storage kullanarak bir çözüm bulabilirsin. Önemli olan front end kullanarak web geliştirme yapmak!
Back-end proje Yapmak
Bugüne kadar back end dilleri hakkında öğrendiklerini bir back end projesi yaparak gösterebilirsin! Bu linkten faydalanabilirsin. Bu projeler için biraz da veri tabanı bilgisine ihtiyacınız var. Veri tabanı uzmanı olmasan bile, veri tabanı ilişkilendirme konusunda temel bilgileri öğrenmen çok yardımcı olacaktır. Eğer back end bilgilerinizi bir uygulama geliştirmek için kullanacaksan, front end dillerine bakmanızda da fayda var!
Sonuç olarak kendinizi hangi alanda kodlama yapacaksanız o yöne doğru ücretsiz eğitimler ile daha ileri seviyeye taşıyabilirsiniz. İleri seviyeye taşıyanlar için ise projeler üreterek kendinizi ispatlamış olursunuz.
Umarım faydalı olmuştur. Yukarıdaki yazımızda değinmediğimiz ücretsiz açık kodlama kaynakları varsa yorumlar bölümünde belirtiniz.